Υδρομασαζ

Το υδρομασάζ είναι ένα μέσο υγρής θερμότητας αποτελούμενο από μια συσκευή που περιέχει νερό, στο οποίο δημιουργούνται δίνες από μία ηλεκτρική τουρμπίνα μέσα σε μία ειδική μπανιέρα ή δεξαμενή.

Ανάλογα με τη θερμοκρασία το νερό μπορεί να χωριστεί σε:

 1. Πολυ ζεστο: 40 - 43,3 βαθμους Κελσιου
 2. Αρκετα ζεστο: 37,2 - 40 βαθμους Κελσιου
 3. Ζεστο: 35 - 37,2 βαθμους Κελσιου
 4. Ουδετερο: 33,5 - 35,5 βαθμους Κελσιου
 5. Μολις χλιαρο: 26,6 - 33,3 βαθμους Κελσιου

Το υδρομασάζ σαν θερμοθεραπευτικό μέσο προσφέρει περισσότερα από κάθε άλλη μορφή υγρής θερμότητας γιατί αυξάνει τη θερμοκρασία των θεραπευόμενων περιοχών, ενώ με την μαλακτική δράση των δινών αξάνει τη λεμφική και αιματική κυκλοφορία, βοηθώντας έτσι την απορρόφηση των οιδημάτων και αιματωμάτων.

Ενδειξεις

Η χρήση υδρομασάζ ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. Σε ανοιχτα τραυματα
 2. Σε οξειες, υπογειες και χρονιες τραυματικες η φλεγμονωδεις καταστασεις οπως ειναι η μυικες διατασεις και θλασεις, τα διαστρεμματα αρθρωσεων, οι κακωσεις συνδεσμων και τενοντων, οι αρθριτιδες και ο σφυοισχυαλγιες
 3. Σε δυσκαμπτες αρθρωσεις
 4. Σε περιφερικες αγγειακες παθησεις
 5. Σε κακωσεις περιφερικων νευρων
 6. Σε εγκαυματα
 7. Σε ατομα που εχουν ανοιχτα τραυματα, κυκλοφοριακες ανωμαλιες η καρδιακες παθησεις πρεπει να γινονται ουδετερα υδρομασαζ. Σε ατομα με οξειες τραυματικες καταστασεις η φλεγμονωδη προβληματα κανουμε μολις χλιαρο η ουδετερο υδρομασαζ.

Σε άτομα που έχουν υπόγεια ή χρόνια προβλήματα κάνουμε ζεστό ή αρκετά ζεστό υδρομασάζ, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν χρόνιες αρθρίτιδες, είναι δυνατό να κάνουμε αρκετά ζεστό ή πολύ ζεστό υδρομασάζ. Σε επώδυνες μη φλεγμονώδεις καταστάσεις εφ\' όσον δεν υπάρχει καμιά άλλη αντένδειξη πρέπει να γίνεται αρκετά ζεστό ή και πολύ ζεστό υδρομασάζ.

Τέλος, γενικά για την τοπική θερμοθεραπεία κυρίως των άκρων χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από αυτές που χρησιμοποιούμε για την θερμοθεραπεία εκτεταμένων περιοχών με την ίδια πάθηση.

Αντενδειξεις

Η χρήση του υδρομασάζ αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

 1. Σε ατομα που εχουν πυρετο
 2. Σε ατομα που χρειαζονται υποστηριξη του σωματος κατα τη διαρκεια της θεραπειας
 3. Σε ατομα με δερματικες παθησεις
 4. Σε μετεγχειρητικες καταστασεις κατα το χρονο επουλωσης της τομης
 5. Σε εγκυους πρεπει να αποφευγεται το θερμο υδρομασαζ σε ολοκληρο το σωμα, ειδικα τους τρεις πρωτους μηνες της εγκυμοσυνης. Ερευνες πανω σε αυτο εχουν δειξει οτι μπορει να προκληθουν γενετικες ανωμαλιες στο εμβρυο, ιδιαιτερα στο πρωτο τριμηνο της εγκυμοσυνης, εφ οσον η θερμοκρασια του σωματος κατα το υδρομασαζ ξεπερνα τους 38,9 βαθμους C.
 6. Σε ατομα με ερυθηματωδη λυκο και σκληρυνση κατα πλακας.
 7. Τελος, καθε ειδους υδρομασαζ αντενδεικνυται σε καθε περιπτωση που ειναι εξω απο το πλαισιο των περιπτωσεων ενδειξεων του.

Γυμναστηρια με Υδρομασαζ