21 Οκτ
Πολλοί αθλούμενοι αλλά και όσοι ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής, εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με ψάρια, θαλασσινά ή με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν ουσίες από φύκια, άλγη και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς.
Αυτή η ποικιλία υδρόβιων ζώων, φυτών και μικροοργανισμών είναι οι λεγόμενες “μπλε τροφές” και προσφέρουν σημαντικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις χερσαίες καλλιέργειες και τα ζώα, σύμφωνα με μια πρώτη στο είδος της βάση δεδομένων που συντάχθηκε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Stanford Woods για το Περιβάλλον.
Οι μπλε τροφές από τα υδάτινα οικοσυστήματα (θάλασσες, ποτάμια, λίμνες) είναι μια πλούσια πηγή μικροθρεπτικών συστατικών και υγιεινών για την καρδιά λιπαρών οξέων. Η κατανάλωση τους έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην ανθρώπινη υγεία λόγω καλύτερης διατροφής, όσο και στο περιβάλλον, αφού η παραγωγή τροφών ζωικής προέλευσης ευθύνεται για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό «αερίων του θερμοκηπίου», που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.
Οι μυδοκαλλιέργειες και οι οστρακοκαλλιέργειες παράγουν τα λιγότερα «αέρια του θερμοκηπίου» από όλα τα τρόφιμα και συνολικά όλες οι μπλε τροφές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού διεθνώς, καθώς και στη μείωση του περιβαλλοντικού «αποτυπώματος» του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος.
Μερικές «μπλε» τροφές είναι πιο θρεπτικές σε σχέση με κρέατα όπως το μοσχαρίσιο, το αρνίσιο, το χοιρινό ή τα πουλερικά, όσον αφορά διάφορα συστατικά (ωμέγα-3, βιταμίνες Α και Β12, ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρος, ψευδάργυρος κ.α.). Για παράδειγμα,
– η πέστροφα έχει περίπου 19 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε σχέση με το κοτόπουλο,
– τα όστρακα και τα μύδια έχουν 76 φορές περισσότερη βιταμίνη Β-12 και πενταπλάσιο σίδηρο.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το διατροφικό όφελος από την αυξημένη κατανάλωση τροφών υδάτινης προέλευσης είναι για τις γυναίκες μεγαλύτερο από ό,τι για τους άνδρες.
«Η ποικιλία των μπλε τροφών τις καθιστά ιδανικές για να παρέχουν σημαντικά διατροφικά οφέλη στον παγκόσμιο πληθυσμό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Christopher Golden, οικολόγος και επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. «Καθώς αυτά τα τρόφιμα έχουν συχνά χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον, δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραβλέψουμε αυτό το πιθανό μονοπάτι για ένα υγιές και βιώσιμο σύστημα διατροφής».
*More aquatic foods could be key to improving global health news.stanford.edu/
Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού