Ασκήσεις προσώπου: Μία φυσική μέθοδος αντιγήρανσης; | Yava Fitness Centers

Ασκήσεις προσώπου: Μία φυσική μέθοδος αντιγήρανσης;

Εκτός από τον κορμό και τα άκρα, τo μυϊκό μας σύστημα περιλαμβάνει επίσης τους μυς του προσώπου. Πόσο αποτελεσματική είναι η εξάσκηση των μυών του προσώπου στην ελάττωση των ρυτίδων;

Με την πάροδο του χρόνου τόσο στο σώμα μας όσο και στο πρόσωπο μας εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης, όπως για παράδειγμα οι λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια (που λέγονται και «πόδι χήνας») και τα χείλη και η αίσθηση ότι το δέρμα μας δεν είναι τόσο σφριγηλό. Άλλες πιθανές αιτίες γήρανσης του προσώπου περιλαμβάνουν την έκθεση στον ήλιο, το συχνό συνοφρύωμα, την κληρονομικότητα ή το κάπνισμα. Ενώ κάποιοι που θέλουν να κρατήσουν τη νεανική τους εμφάνιση, στρέφονται στις αντιγηραντικές κρέμες και τις αισθητικές επεμβάσεις, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ίσως αξίζει να δοκιμάσουμε τις ασκήσεις προσώπου.

Οι ασκήσεις προσώπου ακούγονται απλές και οικονομικές, και – το πιο σημαντικό – δεν απαιτούν “νυστέρι”. Η μελέτη που διεξήχθη από τον Dr Murad Alam, καθηγητή δερματολογίας στην Σχολή Ιατρικής Feinberg του Northwestern University στο Σικάγο των ΗΠΑ και τους συνεργάτες του και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Dermatology, αναφέρει ότι οι ασκήσεις προσώπου θα μπορούσαν να αφαιρέσουν πολλά χρόνια από την εμφάνισή μας.

Δοκιμή ασκήσεων προσώπου 20 εβδομάδων –  Στην έρευνα του Dr Alam συμμετείχαν γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών. Το πρόγραμμα των ασκήσεων προσώπου έγινε στο σπίτι τους για 20 εβδομάδες, ολοκληρώνοντάς τις για 30 λεπτά καθημερινά για τις πρώτες 8 εβδομάδες και 30 λεπτά κάθε δεύτερη μέρα για τις υπόλοιπες 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές πήραν φωτογραφικό υλικό σε από τρεις χρονικές στιγμές: πριν από τη μελέτη, στις 8 εβδομάδες και στις 20 εβδομάδες. Οι φωτογραφίες αναλύθηκαν από δερματολόγους σε αυτά τα χρονικά σημεία, για να καθοριστεί εάν οι ασκήσεις προσώπου είχαν ή όχι επίδραση στην εμφάνιση των γυναικών. Χρησιμοποιήθηκαν οι φωτογραφικές κλίμακες γήρανσης προσώπου Merz-Carruthers για την αξιολόγηση της γήρανσης του προσώπου των συμμετεχουσών, με τους δερματολόγους να αξιολογούν 19 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τους ζητήθηκε επίσης να μαντέψουν την ηλικία κάθε γυναίκας πριν από τη μελέτη και στις εβδομάδες 8 και 20.

Η ηλικιακή εμφάνιση μειώθηκε κατά 3 χρόνια – Μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων προσώπου, οι δερματολόγοι παρατήρησαν σημαντική αύξηση στην πληρότητα της άνω και κάτω παρειάς τους. Ο Dr Alam εξηγεί ότι καθώς μεγαλώνουμε, τα στρώματα λίπους μεταξύ των μυών και του δέρματος –τα οποία βοηθούν στο σχηματισμό του σχήματος του προσώπου– αρχίζουν να λεπταίνουν, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να πέσει. «Αλλά αν οι μύες από κάτω γίνουν μεγαλύτεροι», λέει η Emily Poon επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, της Ιατρικής Σχολής Feinberg, «το δέρμα έχει περισσότερη γέμιση από κάτω και ο πιο σφιχτος μυς φαίνεται να κάνει το σχήμα του προσώπου πιο γεμάτο. Η μυϊκή ανάπτυξη αυξάνει τον όγκο του προσώπου και εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της μείωσης του λίπους που σχετίζεται με την ηλικία και τη χαλάρωση του δέρματος».

Φαίνεται ότι αυτή η αύξηση του όγκου του προσώπου έχει επίδραση στο πόσο νέοι δείχνουμε. Οι δερματολόγοι βαθμολόγησαν τη μέση ηλικία των συμμετεχουσών στα 50,8 χρόνια πριν από τις ασκήσεις προσώπου. Αυτό μειώθηκε στα 49,6 έτη την 8η εβδομάδα και στα 48,1 έτη την 20η εβδομάδα. «Αυτή είναι σχεδόν μια 3ετής μείωση στην ηλικιακή εμφάνιση σε μια περίοδο 20 εβδομάδων», σημειώνει ο Dr Alam. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να προτιμήσουμε τις ασκήσεις προσώπου αντί για αντιγηραντικές κρέμες; Όχι απαραίτητα, αλλά σίγουρα αξίζει να τα δοκιμάσουμε. Οι ασκήσεις προσώπου είναι οι ακόλουθες:

Άσκηση 1 – Ένα άτομο έχει μυς στο πρόσωπο που σχεδόν ποτέ δεν ασκούνται. Ο μυς που στοχοποιείται στην πρώτη άσκηση είναι ένας από αυτούς. Οι μύες του orbicularis oris (σφιγκτήρας του στόματος) που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της συρρίκνωσης και για το κλείσιμο του στόματος είναι σημαντικοί για την πρόληψη και τη μείωση της εμφάνισης των γραμμών γέλιου. Για να “προπονήσετε” αυτούς τους μυς:  Με τον αντίχειρα και τον δείκτη κρατήστε τις γωνίες του στόματος σας και τραβήξτε έξω περίπου 6 από τη θέση ηρεμίας. Εφαρμόστε αντίσταση με τα δάχτυλα και χρησιμοποιήστε τους μυς του στόματος για να σφίξετε τις γωνίες του στόματος τη μία προς την άλλη. Κρατήστε τη θέση για περίπου 5-10 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε τους μυς και μετά επαναλάβετε για 10-25 επαναλήψεις.

Άσκηση 2 – Οι μύες στις παρειές (μάγουλα) παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του δέρματος και στη σύσφιξή του. Η ενδυνάμωση των μυών των παρειών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των γραμμών γέλιου. Για την ενίσχυση των μυών των παρειών: Χρησιμοποιήστε τις άκρες των δακτύλων του δείκτη για να ασκήσετε πίεση στις γραμμές γέλιου γύρω από το στόμα. Με την πίεση που ασκείται, χαμογελάστε όσο πιο πλατιά γίνεται με τα χείλη χωριστά. Κρατήστε το χαμόγελο για περίπου 5-10 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε και επαναλάβετε για 15-30 επαναλήψεις.

Άσκηση 3 – Το χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών του προσώπου. Κάποιος που θέλει να μειώσει τις γραμμές του γέλιου μπορεί να δοκιμάσει τα εξής: Με τα χείλη μερικώς διαχωρισμένα, τραβήξτε τις γωνίες του στόματος πίσω προς το πρόσωπο. Τραβήξτε προς τα πίσω, όσο το δυνατόν περισσότερο, κρατώντας παράλληλα τα χείλη. Κρατήστε για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε και επαναλάβετε για 10-25 επαναλήψεις.

Άσκηση 4 – Ένα μεγάλο, γεμάτο χαμόγελο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών γύρω από το στόμα και στη σύσφιξη των γραμμών γέλιου. Για να ασκήσετε τους μυς γύρω από το στόμα: Κρατήστε τα δόντια κλειστά και αρχίστε να χαμογελάτε όσο το δυνατόν πιο πλατιά. Κρατήστε για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε και επαναλάβετε για 10-20 επαναλήψεις.

Ασκήσεις για τις γραμμές γέλιου γύρω από τα μάτια – Υπάρχουν μερικοί μύες που, όταν σφίγγονται μέσω της άσκησης, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των γραμμών γέλιου (ή “πόδι χήνας”) γύρω από τα μάτια, γι αυτό: Τοποθετήστε τους αντίχειρες στις εξωτερικές γωνίες των ματιών. Τοποθετήστε τα δάχτυλα στην κορυφή του κεφαλιού. Κλείστε τα μάτια και πιέστε σφιχτά. Με σφιγμένα μάτια, τραβήξτε τις εξωτερικές γωνίες των ματιών μακριά η μία από την άλλη και ελαφρώς προς τα πάνω. Κρατήστε για περίπου 5-10 δευτερόλεπτα.  Χαλαρώστε και επαναλάβετε (10-25 επαναλήψεις).

Άλλες φυσικές θεραπείες περιλαμβάνουν: Eφαρμογή ελαίου καρύδας στις ρυτίδες κατά προτίμηση όλη τη νύχτα, ενυδατικές κρέμες, εφαρμογή χυμού λεμονιού απευθείας στις γραμμές προσέχοντας να αποφύγετε την περιοχή των ματιών, ή πίνοντας άφθονο νερό.

Πρόληψη – Είναι καλύτερα να επιχειρήσετε πρώτα φυσικές θεραπείες για τις επιπτώσεις της γήρανσης πριν δοκιμάσετε πιο εντατικές θεραπείες. Για να διατηρήσετε την νεανική εμφάνιση του δέρματος: Μην καπνίζετε. Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες. Αποφύγετε τις αυξομειώσεις βάρους. Δοκιμάστε κρέμες ρετινόλης.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319341?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2024-06-11&apid=33827226&rvid=8192416854fd07800772cff76444b07e8f1dd5904e78dcd2b8103c12d104f4be

Δέσποινα Ιωαννίδου – Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης (Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού