03 Ιαν
Όταν βλέπουμε μία κωμική σειρά στην τηλεόραση, ή διαβάζουμε ένα ανέκδοτο ή ένα έξυπνο “yolo” ή όταν μιλάμε με φίλους για αστεία περιστατικά και ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια, ασυνείδητα συμμετέχουμε σε μία εξαιρετική μορφή ανακούφισης από το στρες. Ακόμα και οι γιατροί σήμερα “συνταγογραφούν” το γέλιo ως θεραπεία για το στρες. Η καλή αίσθηση του χιούμορ δεν είναι πανάκεια που μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες, ωστόσο τα δεδομένα αυξάνονται για τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να μας προκαλέσει το γέλιο.
Ένα καλό γέλιο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Όταν αρχίζουμε να γελάμε, δεν μειώνεται απλώς το φορτίο που μας βαραίνει το κεφάλι, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνουν πολλές αλλαγές και στο σώμα μας. Συγκεκριμένα το γέλιο:
- Ενισχύει την πρόσληψη αέρα που είναι πλούσιος σε οξυγόνο, τονώνει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς και αυξάνει τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλό μας.
- Ενεργοποιεί την απόκρισή του οργανισμού μας στο στρες και μας ανακουφίζει. Μπορεί να αυξήσει και στη συνέχεια να μειώσει τον καρδιακό μας ρυθμό και την αρτηριακή μας πίεση, με αποτέλεσμα μία αίσθηση χαλάρωσης κι ευδαιμονίας.
- Καταπραΰνει την ένταση, καθώς διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει στη χαλάρωση των μυών, καταστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων από τα συμπτώματα του στρες που εμφανίζονται στο σώμα μας.
- Βελτιώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι αρνητικές σκέψεις εκδηλώνονται με μορφή χημικών αντιδράσεων που μπορούν να επηρεάσουν το σώμα μας. Έτσι φέρνουν περισσότερο άγχος στο σύστημά μας και μειώνουν το ανοσοποιητικό μας. Αντίθετα, οι θετικές σκέψεις μπορούν στην πραγματικότητα να απελευθερώσουν νευροπεπτίδια που βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και δυνητικά πιο σοβαρών ασθενειών.
- Ανακουφίζει τους πόνους καθώς αναγκάζει το σώμα να παράγει τα δικά του φυσικά παυσίπονα.
- Αυξάνει την ικανοποίηση μας για τον εαυτό μας καθώς βοηθάει να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά και να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους.
- Βελτιώνει τη διάθεσή μας, ιδιαίτερα όταν βιώνουμε κατάθλιψη, μερικές φορές λόγω χρόνιων ασθενειών. Το γέλιο μπορεί να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη και το άγχος μας και μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή μας.
Αν δεν έχουμε χιούμορ, τι να κάνουμε; Αν φοβόμαστε ότι έχουμε μηδαμινή —ή ανύπαρκτη— αίσθηση του χιούμορ, τότε, κανένα πρόβλημα! Το χιούμορ μαθαίνεται. Στην πραγματικότητα, το να αναπτύξουμε ή να βελτιώσουμε την αίσθηση του χιούμορ μας μπορεί να είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζουμε. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την αίσθηση του χιούμορ μας;
- Συγκεντρώνουμε μερικά απλά αντικείμενα, όπως φωτογραφίες, ευχετήριες κάρτες ή κόμικς, που μας κάνουν να γελάμε. Στη συνέχεια, τα κρεμάμε στο σπίτι ή στο γραφείο μας ή φτιάχνουμε μια ωραία συλλογή σε ένα άλμπουμ ή σημειωματάριο.
- Έχουμε κοντά μας για άμεση χρήση αστείες ταινίες, video από κωμικές τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία, περιοδικά ή κόμικς και κοιτάμε στο διαδίκτυο ιστοσελίδες με αστεία βίντεο ή ακούμε χιουμοριστικά podcast.
- Όταν διακωμωδούμε τις δικές μας καταστάσεις το άγχος μας να αρχίζει να εξαφανίζεται.
- Επιλέγουμε φίλους που μας κάνουν να γελάμε και μετά τους ανταποδίδουμε το καλό που μας έκαναν λέγοντας τους αστείες ιστορίες, ανέκδοτα ή παρακολουθώντας μαζί τους κωμικές θεατρικές παραστάσεις.
Προσοχή, ενώ το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, δεν γελάμε ποτέ σε βάρος των άλλων. Ορισμένες μορφές χιούμορ (“μαύρο” χιούμορ, ρατσιστικό, σεξιστικό, υποτιμητικό κλπ) δεν είναι κατάλληλες. Χρησιμοποιoύμε την καλύτερη κρίση μας για να διακρίνουμε ένα καλό αστείο από ένα κακόβουλο ή βλαβερό.
ΠΗΓΗ
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-relief/
Δέσποινα Ιωαννίδου – Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης (Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού