16 Φεβ
Η γυμναστική είναι υπέροχη και μπορεί να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση, ανεξάρτητα από τη στιγμή που τη βάλαμε στη ζωή μας. Όταν γυμναζόμαστε, βάζουμε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι περιέχουν και την ενδυνάμωση του μυϊκού μας συστήματος. Βέβαια, η ενδυνάμωση των μυών με ασκήσεις είναι ένα πράγμα. Η ενδυνάμωση των μυών με ασκήσεις που έχουν βάρη είναι ένα δεύτερο. Τι εννοούμε με αυτές τις δύο προτάσεις; Ότι τα βάρη είναι πολύ βοηθητικά και ταυτόχρονα πολύ απαιτητικά, για να μπορούν οι ασκήσεις να γίνονται σωστά. Έτσι, έχουμε πέντε συμβουλές για σωστές ασκήσεις με βάρη γιατί, στο τέλος της ημέρας, θέλουμε να είμαστε υγιείς και αυτός είναι και ο βασικότερος σκοπός της άθλησης.
Ξεκίνα με το σωστό βάρος
Αν βάζεις πολύ βάρος από την αρχή είναι πολύ πιθανό να μην τα καταφέρεις. Ξεκίνα με λιγότερα απ’ όσα μπορείς να σηκώσεις και ξεκίνα να χτίζεις πάνω στην αντοχή σου. Εάν κάτι σε πονάει, τότε χρησιμοποιείς την ορμή από τα βάρη στις επαναλήψεις με αποτέλεσμα να βάζεις περισσότερο βάρος απ’ όσο μπορείς να σηκώσεις. Όταν βάζεις περισσότερο βάρος και χρησιμοποιείς, κατά βάση, την ορμή αυξάνεις τις πιθανότητες τραυματισμού και μειώνεις την αποτελεσματικότητα της άσκησης στην στοχευόμενη μυϊκή ομάδα.
Μην επαναπαύεσαι στα λίγα βάρη
Είναι γεγονός ότι με λιγότερο βάρος δεν πρόκειται να τραυματιστείς. Παρόλα αυτά δεν θα δεις τα αποτελέσματα που θέλεις στο χρονικό πλαίσιο που έχεις ορίσει. Πώς καταλαβαίνεις ότι δεν χρησιμοποιείς τα σωστά βάρη; Όταν μπορείς να κάνεις 30 επαναλήψεις, άνετα. Τη στιγμή που θα καταλάβεις ότι είσαι σε αυτό το σημείο μπορείς να αυξήσεις το βάρος που σηκώνεις κατά 5% και να συνεχίζεις να χτίζεις την απόδοσή σου.
Κάνε σωστές επαναλήψεις
Αν ξεκινάς κατευθείαν κάθε σετ επαναλήψεων χωρίς διάλειμμα ή κάνεις τις επαναλήψεις πολύ γρήγορα, δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα. Όταν κάνεις επαναλήψεις με αργό και ελεγχόμενο τρόπο, βάζεις περισσότερη ολική μυϊκή ένταση με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερη δύναμη, να ενεργοποιούνται οι μυϊκές ίνες με αργές και γρήγορες συσπάσεις, αλλά υπάρχει και λιγότερος τραυματισμός. Αν δεν έχεις σηκώσει βάρη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή είναι οι πρώτες σου φορές, πρόσεξε τι ζητάς από τις αρθρώσεις σου γιατί μια άρθρωση είναι τόσο δυνατή όσο οι μύες που την υποστηρίζουν.
Κάνε σωστό διάλειμμα
Αν κάνεις μεγάλα διαλείμματα, ή δεν κάνεις καθόλου διαλείμματα, μπορεί να χαλάσει τον ειρμό της άσκησής σου. Η καλύτερη διάρκεια ενός διαλείμματος ανάμεσα στα σετ είναι 30-90 δευτερόλεπτα.
Γίνε ομάδα
Μπορείς να γίνεις ομάδα με άλλους αθλούμενους του γυμναστηρίου σου.
Έτσι θα φροντίζεις ότι οι ασκήσεις γίνονται σωστά, ενώ το ομαδικό πνεύμα
προσφέρει πάντα ένα παραπάνω κίνητρο για να πετύχεις τους στόχους σου. Όμως, εάν
θέλεις να έχεις κάποιον ειδικό που θα σε καθοδηγήσει με ένα εξατομικευμένο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σετ ασκήσεων με βάρη, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν από τους έμπειρους γυμναστές του δικού σου YAVA!
#Yava – It’s not fitness, it’s life!