
09 Απρ
Το “χρυσό γάλα” είναι ένα έντονα κίτρινο ρόφημα που παρασκευάζεται παραδοσιακά από γάλα με κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά, όπως κανέλα και τζίντζερ. Το “χρυσό γάλα” περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, μπορεί να προσφέρει προστασία από ορισμένες ασθένειες και επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της διάρκειας και της σοβαρότητας μιας έξαρσης των αυτοάνοσων. Ένα αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής του καθενός και προκαλείται σχεδόν από οτιδήποτε. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς γιατί και πώς. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτρέψει από την ανάπτυξη των αυτοάνοσων.
Για να φτιάξουμε το “χρυσό γάλα”, απλά ανακατεύουμε τα ακόλουθα υλικά:
- 4 κουταλιές της σούπας κουρκουμά σε σκόνη
- 2 κουταλιές της σούπας κανέλα Κεϋλάνης* σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη (προαιρετικό)
Αφήνουμε όλα τα υλικά να πάρουν μία βράση σε μια μικρή κατσαρόλα, κατόπιν ελαττώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Σουρώνουμε το ρόφημα και σερβίρουμε σε κούπες ρίχνοντας από πάνω μια πρέζα κανέλα. Το χρυσό γάλα μπορεί επίσης να παρασκευαστεί εκ των προτέρων και να αποθηκευτεί στο ψυγείο μας για έως και πέντε ημέρες. Απλώς το ξαναζεσταίνουμε πριν το πιούμε.
ΠΗΓΗ: healthline.com/nutrition – alive.com/lifestyle
*Για τη διαφορά μεταξύ της κανέλας Κεϋλάνης και της κοινής κανέλας (κάσιας) βλέπε https://www.yava.gr/blog/kanela-kai-chtisimo-myon-kata-tou-prodiaviti/
Δέσποινα Ιωαννίδου – Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης (Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού