18 Οκτ
Εκτός από τις αντικαταθλιπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες της λεβάντας, οι ερευνητές μελετούν ακόμη και για τις δυνατότητές της στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου
Η λεβάντα είναι ένα βότανο που προέρχεται από τη βόρεια Αφρική και τις ορεινές περιοχές της Μεσογείου. Ορισμένα είδη λεβάντας καλλιεργούνται για την παραγωγή του αιθέριου ελαίου, το οποίο προέρχεται από την απόσταξη των ανθέων. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχει καλλυντικές χρήσεις και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, ωστόσο σε αντίθεση με τη φυτική της μορφή, είναι τοξικό κατά την κατάποση.
Τα οφέλη της λεβάντας – Οι άνθρωποι την χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για τη θεραπεία ορισμένων ιατρικών προβλημάτων αλλά και για τα οφέλη της στο δέρμα και στην ομορφιά. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες και μελέτες υψηλής ποιότητας σε ανθρώπους σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να συστήσουν επίσημα τη χρήση λεβάντας στην αντιμετώπιση του άγχους του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και της αϋπνίας, ή για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της και για την επούλωση των πληγών. Μερικά από τα οφέλη της λεβάντας είναι τα ακόλουθα:
Βελτίωση του ύπνου – Μια μικρή μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η λεβάντα βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου των ανθρώπων πριν εμφανίσουν αϋπνία ή άλλες διαταραχές ύπνου. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε επίσης ότι το έλαιο λεβάντας βελτίωσε τον ύπνο σε άτομα που λαμβάνουν ανακουφιστική φροντίδα ή ειδική φροντίδα στο τέλος της ζωής τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι μια καλή επιλογή ως πρόσθετη θεραπεία για άτομα με καρκίνο, παράλληλα με τις θεραπείες που συνιστώνται από τους ειδικούς. Αναφέρουν ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία διαπίστωσαν ότι η εισπνοή αιθέριων ελαίων, συμπεριλαμβανομένης της λεβάντας, βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου τους σε διάστημα 3 εβδομάδων. Ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στην κούραση, την υπνηλία, την έλλειψη όρεξης, την κατάθλιψη, το άγχος και την ευεξία.
Καταπολέμηση της μόλυνσης – Σύμφωνα με μια έρευνα του 2022, το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας θα μπορούσε να είναι πολύτιμο για χρήση και στην οδοντιατρική για να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης.
Επούλωση των πληγών – Μια μελέτη του 2020 εξέτασε την επίδραση της λεβάντας στην επούλωση των εν τω βάθει πληγών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αλοιφή που περιέχει αιθέριο έλαιο λεβάντας και εκχύλισμα γλυκόριζας προάγει την επούλωση των πληγών στα διάφορα στάδια της. Επιπλέον, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020, οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να ωφελήσει την επούλωση πληγών. Ωστόσο, οι συγγραφείς της ανασκόπησης σημείωσαν ότι οι κλινικοί γιατροί δεν έχουν πρωτόκολλα τυποποίησης ή ασφάλειας για τη χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας.
Αποκατάσταση της τριχοφυΐας – Μια συστηματική ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι ορισμένα μείγματα αιθέριων ελαίων που περιέχουν έλαιο λεβάντας βοήθησαν στην ανάπτυξη των μαλλιών σε άτομα με αλωπεκία. Η ανασκόπηση περιέγραψε πώς μια παλαιότερη μελέτη του 2015 βρήκε σημαντική ανάπτυξη μαλλιών σε έως και 75% των ασθενών που χρησιμοποιούσαν συνδυασμό θυμαριού, δεντρολίβανου, λεβάντας, Cedrus atlantica (ένας τύπος ελαίου κέδρου) και έλαιο νυχτολούλουδου. Επιπλέον, σε μια μελέτη του 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή ελαίου λεβάντας στις πλάτες των πειραματόζωων βοήθησε στην προώθηση της ανάπτυξης του τριχώματος τους μέσα σε κατά 4 εβδομάδες.
Ανακούφιση από άγχος – Μια συστηματική ανασκόπηση του 2023 βρήκε ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου λεβάντας είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για το άγχος και οι μελέτες έδειξαν μειωμένα επίπεδα άγχους ανεξάρτητα από το είδος λεβάντας που χρησιμοποιούσαν.
Ανακούφιση από τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα – Σε μια ανασκόπηση του 2020 οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια μειώνει τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, με μερικές από τις μελέτες που περιλαμβάνονται να χρησιμοποιούν αιθέριο έλαιο λεβάντας. Για παράδειγμα, η ανασκόπηση εξέτασε μια μελέτη του 2018 στην οποία 87 μαθήτριες με συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου εισέπνευσαν αιθέριο έλαιο λεβάντας πέντε φορές για κάθε κύκλο τους σε διάστημα 3 μηνών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, όσες χρησιμοποίησαν αρωματοθεραπεία με λεβάντα ανέφεραν βελτιώσεις στα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης, της νευρικότητας, του πόνου και του πρηξίματος.
Πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση λεβάντας – Υπάρχουν μερικοί πιθανοί κίνδυνοι από τη λήψη ελαίου λεβάντας και αιθέριων ελαίων γενικότερα. Σύμφωνα με το NIH, τα περισσότερα προϊόντα αιθέριων ελαίων είναι ασφαλή και έχουν πολύ λίγους κινδύνους όταν οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών. Ωστόσο, οποιαδήποτε αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένης της λεβάντας, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος ή αλλεργική αντίδραση. Είναι σημαντικό να αναμιγνύεται πάντα το αιθέριο έλαιο με ένα έλαιο-φορέα, όπως λάδι καρύδας ή αμυγδάλου, πριν εφαρμοστεί στο δέρμα. Ένα άτομο θα πρέπει επίσης να διεξάγει πάντα μια δοκιμή επιθέματος οποιασδήποτε νέας ουσίας βάζοντας μια μικρή ποσότητα σε ένα έμπλαστρο δέρματος και αξιολογώντας τις επιπτώσεις της μετά από 24 ώρες. Εάν παρουσιαστεί ερεθισμός, θα πρέπει να σταματήσει η χρήση του προϊόντος.
Το NIH προειδοποιεί επίσης για την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων αιθέριων ελαίων. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να έχει αποτελέσματα παρόμοια με τα οιστρογόνα και μπορεί να εμποδίσει ή να μειώσει την επίδραση των ανδρογόνων, τα οποία είναι ανδρικές ορμόνες. Το NIH δήλωσε ότι μια μελέτη συνέδεσε τη μακροχρόνια χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας με την ανάπτυξη του μαστού σε αγόρια που δεν είχαν ακόμη φτάσει στην εφηβεία. Είναι σημαντικό για ένα άτομο να συμβουλευτεί έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσει αιθέριο έλαιο λεβάντας και να το ενημερώσει για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα παίρνει.
Συμπερασματικά, αν και οι έρευνες υποδηλώνουν ότι η λεβάντα όπως και τα άλλα τα αιθέρια έλαια μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν παρακολουθεί ούτε ρυθμίζει την καθαρότητα τους ή την ποιότητα αυτών των ελαίων. Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με έναν επαγγελματία υγείας πριν χρησιμοποιήσει αιθέρια έλαια και να ερευνήσει την ποιότητα των προϊόντων μιας συγκεκριμένης μάρκας.
ΠΗΓΗ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265922#summary
Δέσποινα Ιωαννίδου – Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης (Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού