Ορισμένα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες μάς κρατάνε χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας το βάρος μας και βελτιώνοντας την απόδοση της άσκησης. | Yava Fitness Centers

Ορισμένα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες μάς κρατάνε χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας το βάρος μας και βελτιώνοντας την απόδοση της άσκησης.

Η κατανάλωση των φυτικών ινών που περιέχονται στα ακόλουθα λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους

  • Γλυκοπατάτα. Περιέχει καροτενοειδή και άλλες ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους, μειώνουν την αύξηση βάρους και ομαλοποιούν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων
  • Καρότα. Είναι πλούσια σε καροτενοειδή αντιοξειδωτικά. Μια μελέτη του 2021 τα συνέδεσε με μειωμένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και για καρκίνο.
  • Κολοκυθάκια. Περιέχουν τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που υποστηρίζουν την υγιή όραση και τη μείωση του κινδύνου πολλών αιτιών οπτικής αναπηρίας.
  • Κουνουπίδι. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο κουνουπίδι έχει περίπου 2 γρ. πρωτεΐνης, 2,9 γρ. φυτικών ινών και συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της κρούστας πίτσας, του ρυζιού και του πουρέ πατάτας.
  • Λάχανο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο, ψιλοκομμένο λάχανο περιέχει 2,8 γρ. φυτικών ινών και 2 γρ. πρωτεΐνης, με μόλις 35 θερμίδες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και K και φολικό οξύ, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, μειώνει τις φλεγμονές, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και των οστών.
  • Παντζάρια.  Περιέχουν διατροφικά νιτρικά άλατα. Αυτά οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα, που χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Η ενίσχυση του μονοξειδίου του αζώτου αυξάνει επίσης την παροχή οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της.
  • Πιπεριές. Ένα φλιτζάνι ωμές κόκκινες πιπεριές περιέχει 3,2 γρ. φυτικών ινών και βιταμίνη C, με μόνο 39 θερμίδες.
  • Σπανάκι. Σε μία μελέτη η κάθε ημερήσια μερίδα σπανακιού συνδέθηκε με απώλεια βάρους περίπου 0,52 κιλών σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.
  • Σπαράγγια. Πολύ χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες αφομοιώνονται αργά, βοηθώντας μας να αισθανόμαστε χορτάτοι.
  • Φρέσκα φασολάκια. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα πράσινα φασόλια περιέχει 3,8 γρ χορταστικές φυτικές ίνες, 2,2 γρ πρωτεΐνης και 37 θερμίδες.

    ΠΗΓΗ: health.comΔέσποινα Ιωαννίδου – Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης (Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού