Με πόσα ποτήρια αλκοόλ την ημέρα ο εγκέφαλος μπαίνει σε λειτουργία πρόωρης γήρανσης; | Yava Fitness Centers

Με πόσα ποτήρια αλκοόλ την ημέρα ο εγκέφαλος μπαίνει σε λειτουργία πρόωρης γήρανσης;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ακόμη και η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με βλάβες στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια βρήκαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του μειωμένου όγκου του εγκεφάλου που ξεκινά με μέσο επίπεδο κατανάλωσης λιγότερο από μία μονάδα αλκοόλ την ημέρα – ισοδύναμο περίπου μισής μπύρας – και αυξάνεται με κάθε επιπλέον ποτό.

Η ερευνητική ομάδα, που δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Nature Communications, χρησιμοποίησε ένα σύνολο δεδομένων από 36.000 ενηλίκους. Οι συνεργαζόμενοι ερευνητές από το Penn’s Wharton, από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, και το Perelman School of Medicine κατέληξαν ότι αυτή η σύνδεση αλκοόλ και γήρανσης γινόταν ισχυρότερη όσο αυξάνονταν το επίπεδο κατανάλωσης του αλκοόλ. Για παράδειγμα, σε άτομα ηλικίας 50 ετών, καθώς ο μέσος όρος κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνεται από μία μονάδα αλκοόλ (περίπου μισή μπύρα) την ημέρα σε δύο μονάδες (μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί), μετρήθηκαν σχετικές αλλαγές στον εγκέφαλο που ισοδυναμούν με γήρανση δύο έως τριών ετών.

«Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις επιστημονικές και κυβερνητικές οδηγίες σχετικά με τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης οινοπνεύματος», λέει ο Kranzler, ο οποίος διευθύνει το Penn Center for Studies of Addiction. «Για παράδειγμα, αν και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό συνιστά στις γυναίκες να καταναλώνουν κατά μέσο όρο όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα, τα συνιστώμενα όρια για τους άνδρες είναι διπλάσια, ποσότητα που υπερβαίνει το επίπεδο κατανάλωσης που αναφέρεται στη μελέτη η οποία υποστηρίζει τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου εξαιτίας αυτής της κατανάλωσης»

Πληθώρα ερευνών εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της υγείας του εγκεφάλου, με διφορούμενα αποτελέσματα. Ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών μειώσεων της φαιάς και λευκής ουσίας στον εγκέφαλο, άλλες μελέτες έχουν προτείνει ότι τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μην έχουν αντίκτυπο ή ακόμη και ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο σε ενήλικους μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτές οι προηγούμενες έρευνες, ωστόσο, δεν είχαν τη δύναμη ενός μεγάλου συνόλου δεδομένων όπως η έρευνα Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Η διερεύνηση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων (όπως η ηλικία, το ύψος, το φύλο, το κάπνισμα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι γενετικές προδιαγραφές, το περιβάλλον) έγινε με την χρήση της UK Biobank. Χρησιμοποίησαν βιοϊατρικά δεδομένα από αυτήν την τράπεζα δεδομένων στην τρέχουσα μελέτη, εξετάζοντας συγκεκριμένα μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του όγκου της λευκής και της φαιάς ουσίας σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Η μετάβαση από το μηδέν (καθόλου κατανάλωση αλκοόλ) στη μία μονάδα αλκοόλ δεν είχε μεγάλη διαφορά στον όγκο του εγκεφάλου, αλλά η μετάβαση από μία σε δύο ή από δύο σε  τρεις μονάδες την ημέρα συνδέθηκε με μειώσεις τόσο της φαιάς όσο και της λευκής ουσίας.

Για να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα του αντίκτυπου της κατανάλωσης αλκοόλ, οι ερευνητές συνέκριναν τις μειώσεις στο μέγεθος του εγκεφάλου που συνδέονται με το ποτό με αυτές που συμβαίνουν με τη γήρανση. Με βάση τη μοντελοποίησή τους, κάθε επιπλέον μονάδα αλκοόλ που καταναλώνονταν ανά ημέρα αντανακλά το πόσο πολύ επιδρά στη γήρανση του εγκεφάλου. Ενώ η μετάβαση από το μηδέν στον ημερήσιο μέσο όρο μιας μονάδας αλκοόλ συσχετίστηκε με το ισοδύναμο μισού έτους γήρανσης, η διαφορά μεταξύ μηδέν και τεσσάρων ποτών ήταν περισσότερο από 10 χρόνια γήρανσης.

Και ενώ οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η μελέτη τους εξέτασε μόνο συσχετισμούς, λένε ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να ωθήσουν τους πότες να επανεξετάσουν το πόσο πίνουν. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η επίδραση του ποτού στον εγκέφαλο είναι εκθετική, έτσι, ένα επιπλέον ποτό την ημέρα θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επίδραση από οποιοδήποτε από τα προηγούμενα ποτά εκείνη την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του τελευταίου ποτού της νύχτας μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση όσον αφορά τη γήρανση του εγκεφάλου».

Άλλες εγκεφαλικές βλάβες – Το αλκοόλ μπορεί να έχει τοξική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Επιπλέον, καθώς είναι κατασταλτικό του ΚΝΣ, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην ικανότητα σκέψης και στον συντονισμό. Η τακτική υπερκατανάλωση αλκοόλ για πολλά χρόνια μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ (ARBD). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νευροεκφυλιστική κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Wernicke-Korsakoff, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, προβλήματα στη βάδιση, σύγχυση, σοβαρή απώλεια μνήμης και δυσκολία στις καθημερινές εργασίες. Τα ευρήματα μίας άλλης μελέτης δείχνουν ότι τρεις παράγοντες είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν στην υποβάθμιση του εγκεφάλου: ο διαβήτης, η κατανάλωση αλκοόλ και το διοξείδιο του αζώτου από την ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κυκλοφορία.

ΠΗΓΗ

  • https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220304090349.htm – More alcohol, less brain: Association begins with an average of just one drink a day
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/researchers-identify-brain-aging-factors-dementia-risk
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/297734#brain-damage

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (Grant 647648), το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (Grant 1942917), το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (Grant AA023894) και το Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης και Κλινικών Ψυχικών Ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Crescenz VA

 

Δέσποινα Ιωαννίδου – Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης                                                          (Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού